- Świetne! Wspaniałe! - wykrzyknął specjalista z Veuve-Clicquot, Richard Juhlin, który jako pierwszy dokonał degustacji. Wyjaśnił, że szampany charakteryzuje wyjątkowo intensywny, cierpki aromat. - Nie da się ich porównać do jakichkolwiek innych trunków - dodał. Następnie trunków skosztowało ok. 20 osób, w tym reporter agencji Associated Press, według którego szampan Juglar miał smak drożdży, grzybów i posmak miodu. Jednak po tylu latach brakowało mu charakterystycznych bąbelków. W uroczystości uczestniczył również jeden z nurków, Christian Ekstroem. - Myślałem, że będzie smakować jak słona woda. Jednak wcale tak nie było - powiedział.
Początkowo sądzono, że butelki pochodzą z 1780 roku. Jednak eksperci ustalili, że najprawdopodobniej wino powstało na początku lub w połowie XIX wieku. W zeszłym roku w Londynie doszło do degustacji najstarszego szampana, marki Perrier-Jouet, pochodzącego z 1825 roku. - Nie wszystkie butelki są nienaruszone, ale większość jest w dobrym stanie - powiedziała alandzka minister kultury Britt Lundberg. Juhlin wyjaśnił, że w najlepszych piwnicach nie panowałyby tak dobre warunki, jak na dnie morza. Niektóre wydobyte butelki trafią na aukcję, gdzie według Juhlina mogą osiągnąć cenę ok. 100 tys. euro.
PAP, arb