Kontroli poddano w sumie 197 produktów od 37 różnych producentów. W sunie przebadano 105 typów płatków śniadaniowych, 75 typów płatków musli, 17 typów płatków kukurydzianych i 15 typów płatków eko. Badanie składało się z dwóch etapów. W pierwszym przeanalizowano składy poszczególnych produktów na podstawie informacji zawartych na etykietach produktów. Te płatki, które miały najlepsze składy przeszły do kolejnego etapu badania.
Następnie produkty zostały poddane badaniu laboratoryjnemu na obecność pozostałości pestycydów. Całość testów odbyła się w laboratorium skierniewickiego Instytutu Ogrodnictwa. Niestety, w 10 przypadkach badania wykazały pozostałości pestycydów w różnym natężeniu.
Jak podaje portal Wirtualna Polska, w wielu przypadkach płatki były bardzo przesłodzone. W większości produktów płatki zawierały substancje dosładzające. Marzena Galicka z FoodRentgen powiedziała w rozmowie z portalem Wirtualna Polska, że raport ma na celu dostarczenie klientom pełnej informacji o produkcie oraz przeciwdziałanie procesowi wypierania z rynku produktów gorszych przez produkty lepsze. Organizacja zapowiada również kolejne raporty konsumenckie na temat żywności.
Pełen raport z badania jest dostępny na stronie Food Rentgen