Ministerstwo Rolnictwa wydało w tej sprawie projekt zalecenia. Rząd ustalił konkretne ilości produktów, które mogą zostać wwiezione do Rosji. Chodzi m.in. o 25 ton cielęciny, 35 ton wołowiny, 10 ton mięsa drobiowego, 15 ton mięsa indyczego a także ponad 662 tony różnego rodzaju warzyw i ziół.
Jednocześnie resort rolnictwa przedstawił szczegółowe wymagania dla rosyjskich producentów, którzy chcą nabyć zagraniczne surowce. Mięso musi być pozbawione kości, warzywa mrożone i pocięte na kawałki, których wielkość zostanie osobno negocjowana. Rosjanie kładą także nacisk na sposób obróbki warzyw. Muszę one zostać krótko ugotowane na parze a następnie szybko zamrożone.
"Rossijskaja Gazieta" zauważa, że krajowy przemysł rolny nie jest w stanie sprostać tym wymaganiom, szczególnie w zakresie produktów zwierzęcych. – Rosja przez długi czas kupowała surowce za granicą i nie opracowała własnych metod produkcji – wyjaśniła Tamara Kasjanowa, ekspert cytowana przez rosyjski dziennik.