Jak informuje portal Food Safety News, w Szwecji na wirusowe zapalenie wątroby typu A zachorowało dziewięć kobiet oraz czterech mężczyzn w wieku od 11 do 92 lat. Krajowa agencja zdrowia publicznego, Narodowa Agencja ds. Żywności oraz lokalne władze przeprowadziły śledztwo w tej sprawie. Okazało się, że źródłem wirusa są mrożone truskawki z Polski.
Truskawki w deserach
Wszystkie przypadki zachorowań były związane ze spożyciem koktajli owocowych lub deserów zawierających mrożone truskawki, które nie zostały podgrzane przed spożyciem. Owoce te nie były bezpośrednio sprzedawane konsumentom.
Truskawki zostały sprowadzone przez szwedzkiego hurtownika z jednej z polskich firm. Hurtownik następnie sprzedał je różnym dostawcom żywności i restauracjom. Odpowiednie służby rozpoczęły proces wycofywania określonych partii mrożonych truskawek z rynku, ale część tych produktów wciąż może być dostępna. Wiadomo już, że firma dystrybuująca owoce nie poniesie żadnych konsekwencji, ponieważ w opinii Narodowej Agencji ds. Żywności zrobiła wszystko, co należało do jej obowiązków.
Wirusowe zapalenie wątroby typu A występuje u osób, które miały kontakt ze skażoną żywnością lub wodą. W grupie ryzyka znajduje się każdy, kto nie został zaszczepiony. Wśród objawów tej choroby wymienia się gorączkę, złe samopoczucie, utratę apetytu, żółknięcie skóry oraz biegunkę. By uniknąć zachorowania, należy podgrzewać jedzenie do temperatury 85 stopni przez minutę. Wówczas wirus ginie.
Czytaj też:
GIS ostrzega. W mrożonych warzywach może znajdować się śmiertelna bakteria