Interdyscyplinarny festiwal dobrego smaku inspirowany filozofią i twórczością Mikołaja Reja
Artykuł sponsorowany

Interdyscyplinarny festiwal dobrego smaku inspirowany filozofią i twórczością Mikołaja Reja

Dworek w Siennicy Różanej
Dworek w Siennicy Różanej Źródło: Centrum Kultury w Siennicy Różanej
W dniach od 24 do 26 maja 2024 roku Siennica Różana zaprosi Państwa na pierwszą edycję Festiwalu Mikołaja Reja. Wydarzenie odbędzie się w parku podworskim przy siennickim Dworze Sztuki, miejscu nierozerwalnie związanym z postacią Reja.

Interdyscyplinarny festiwal dobrego smaku w Siennicy Różanej powstał z inspiracji filozofią i twórczością Mikołaja Reja, poety propagującego kult swojskości i miłości do ziemi, który żył, gospodarzył i tworzył w Siennicy Różanej. Przyświecała mu myśl, że należy umieć „na luteńce pograć”, znać „poczciwe zabawki” i pamiętać, że „biesiada poczciwa nie wadzi”. Poety, który z miłosnym uniesieniem potrafił opowiadać o pogodzie domu i prostych sprawach. Patronat Honorowy nad wydarzeniem sprawuje Bożena Żelazowska, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Generalny Konserwator Zabytków. Partnerem Festiwalu jest Województwo Lubelskie „Lubelskie. Smakuj Życie!”.

Bogaty festiwalowy program zbudowano wokół dwóch strategicznych punktów: Stołu Spotkań i Sceny Dobrego Smaku. Warto na trzy dni przyjechać do Siennicy Różanej, by zatrzymać się w biegu, odciąć się od mediów społecznościowych, zrobić sobie cyfrowy detoks, otworzyć serce na piękny język poety i posłuchać jego rad, na czele ze słynnym:

„Używaj miła duszo, bo masz wszystkiego dobrego dosyć”

Organizatorzy zapowiadają: Naszym zamiarem jest stworzyć ogólnopolskie wydarzenie po uszy zanurzone w lokalnej tożsamości, które ma na celu smakowanie życia w rytmie slow. Festiwal Mikołaja Reja to szkoła uważności, która chce pozwolić uczestnikom docenić siłę ducha, muzyki i smaku, podążać za rejowymi drogowskazami na ścieżce życia.

Specjalnym gościem Festiwalu będą Mikołaj Rey, który w piątek wydarzenie otworzy. Towarzyszyć mu będą Łukasz Modelski, autor kultowej audycji Droga przez mąkę oraz Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny festiwalu, znany lubelski dziennikarz i twórca Europejskiego Festiwalu Smaku. Panowie zdradzą, dlaczego festiwal „Ojca Literatury Polskiej” w większości poświęcony jest jedzeniu i kulinariom. Widownia będzie miała możliwość degustacji przygotowanych potraw. Rozstrzygnięty zostanie także Konkurs na najlepszą nalewkę gospodarską.

Mecz poetycki na fraszki

W piątkowy wieczór zaplanowano także Mecz Poetycki na Fraszki. Gospodarzem tej części będzie Artur Bratek, częstochowski animator kultury od lat prowadzący Turnieje Jednego Wiersza. Udział w rozgrywce może wziąć każdy, kto chciałby podzielić się swoją twórczością z szerszą grupą odbiorców. Każdy uczestnik może zaprezentować (czytać, recytować, spiewać) jeden autorski tekst nawiązujący do hasła "Fraszka". Czas dla gracza to trzy minuty. Na zwycięzców czekają cenne nagrody.

Artur Bratek

Pokaz gotowania polewki piwnej z twarogiem według receptury M. Reja

W sobotę do grona znawców kulinarnych dołączy prof. Jarosław Dumanowski, historyk i badacz dziejów kuchni polskiej,prowadzący i współtwórca programu TVP pt. "Historia Kuchni Polskiej". Pan profesor poprowadzi pokaz gotowania polewki piwnej z twarogiem wg receptury M. Rena. W sobotnim programie organizatorzy zaplanowali jeszcze jeden pokaz kulinarny, dedykowany kuchni wołoskiej, którą przybliży Mira Horal z zespołu Ładne Kwiatki.Prowadzących będą wspierać studenci kierunku dietetyka PANS w Chełmie.

Festiwal afirmujący radość życia nie może istnieć bez dobrej muzyki

Przed publicznością wystąpią wspomniane już Ładne Kwiatki, zaprzyjaźniona Orkiestra Dęta z Nadarzyna, a gwiazdą sobotniego wieczoru będzie żywiołowy zespół Bum Bum Orkestra. Przed ich koncertem Łukasz Modelski zaprosi publiczność do udziału w I w Polsce Konkursie Toastów. Na odważnych czekają atrakcyjne nagrody.

Bum Bum Orkiestra


Niedziela to piknik rodzinny pod hasłem „W gościnnych progach Mikołaja Reja”

Dla najmłodszych organizatorzy wraz z partnerami przygotowali stoiska edukacyjne, warsztaty, konkursy z nagrodami. Uczniowie klas gastronomicznych ZS CKR w Siennicy Różanej zaproszą na słodki poczęstunek: lody i granitę.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który jest partnerem Festiwalu, zaprosi na stoisko akcji Kupuj Świadomie. Smaczne lokalne przekąski przygotują niezastąpione panie z KGW. Punkty ze swoimi produktami zorganizują lokalni wytwórcy serów ekologicznych oraz tutejsza OSM.

Zwieńczeniem trzech festiwalowych dni i podsumowaniem będzie spotkanie z dr Jackiem Szklarkiem, szefem Slow Food Polska, który nie tylko zaprezentuje najsłynniejsze sery świata, ale zdradzi też jakie znaczenie dla polskiego serowarstwa ma Rej i Siennica Różana.

Wieczór wspomnień o Franciszku Piątkowskim

Franciszek Piątkowski to dziennikarz, twórca wydarzenia „Z Rejem do Siennicy", a także Wakacyjnej Akademii Reportażu im. Ryszarda Kapuścińskiego w Siennicy Różanej. Gośćmi wieczoru będą jego przyjaciele, studenci i współpracownicy oraz najbliższa rodzina.

Festiwal Mikołaja Reja w Siennicy

Źródło: Centrum Kultury w Siennicy Różanej