Naukowcy z King’s College London wykazali, że można wykorzystać związek między lipidami a chorobami wpływającymi na metabolizm u dzieci. Badanie może służyć jako wczesny system ostrzegania przed chorobami potencjalnie zagrażającymi życiu. Eksperci twierdzą, że dzięki urządzeniom, które badają osocze krwi u niemowląt i które już znajdują się w szpitalach, lekarze będą mogli szybciej wykrywać wczesne objawy chorób u dzieci i pomagać im w uzyskaniu dostępu do leczenia.
Główna autorka badania, doktor Cristina Legido-Quigley, powiedziała, że „przez dziesięciolecia naukowcy polegali na systemie klasyfikacji lipidów, który dzielił je na dobry i zły cholesterol, ale teraz za pomocą prostego badania krwi możemy ocenić znacznie szerszy zakres cząsteczek lipidowych, które mogą służyć jako istotne wczesne sygnały ostrzegawcze choroby”.
– W przyszłości może to być zupełnie nowy sposób oceny osobistego ryzyka zachorowania danej osoby, a poprzez badanie, w jaki sposób zmieniać cząsteczki lipidów w organizmie, moglibyśmy nawet całkowicie zapobiegać chorobom metabolicznym takim jak cukrzyca – powiedziała.
Lipidy bardziej złożone, niż się wydawało
Wyniki badań zespołu zostały opublikowane w czasopiśmie Nature Medicine.
Co ciekawe, wyniki podważają teorię, że cholesterol jest główną przyczyną powikłań związanych z otyłością u dzieci. Identyfikują nowe cząsteczki lipidów, które przyczyniają się do zagrożeń dla zdrowia ale nie są powiązane wyłącznie z wagą dziecka. Chodzi na przykład o ciśnienie krwi.
Lipidy tradycyjnie uważano za kwasy tłuszczowe w organizmie, dobre lub złe rodzaje cholesterolu lub trójglicerydów. Jednak naukowcy uważają teraz, że ten obraz jest bardziej złożony. Wykorzystując technikę zwaną spektrometrią masową, naukowcy odkryli, że w organizmie występują tysiące różnych rodzajów lipidów, z których każdy pełni odrębną funkcję.
Następnym krokiem dla naukowców będzie zrozumienie, w jaki sposób genetyka wpływa na lipidy i co to oznacza dla chorób metabolicznych. Będą także sprawdzali, w jaki sposób można zmienić te lipidy, aby poprawić stan zdrowia pacjenta.
Czytaj też:
„Nie ma dobrej opieki kardiologicznej bez zwrócenia uwagi na masę ciała. To konieczność”Czytaj też:
Niebezpieczne chemikalia w opakowaniach po żywności. Czy wiesz, co jesz?