W Polsce brakuje cukru. Szokujące, ale prawdziwe. Cukier w sklepach już błyskawicznie drożeje, a wkrótce pójdą w górę ceny całej gotowej żywności, do której cukier jest dodawany. To efekt reformy rynku cukrowego w Unii Europejskiej. Dokładniej, reformy poprzedniej reformy – równie beznadziejnej.
Pod naciskiem unijnej komisarz ds. rolnictwa Mariann Fischer Boel w ciągu trzech ostatnich lat zamknęliśmy większość działających w Polsce cukrowni. Z 76 pozostało ich 19. Z zebranych w 2008 r. buraków wyprodukowały one 1,33 mln ton cukru. Tymczasem roczne zapotrzebowanie krajowego rynku to 1,63 mln ton cukru. Brakujące 300 tys. ton cukru musimy sprowadzić z zagranicy, ale tylko niewielka część tego importu będzie mogła pochodzić z tanich źródeł w Brazylii czy Indiach.
Więcej o grupie trzymającej cukier w poniedziałkowym wydaniu „Wprost"
Więcej o grupie trzymającej cukier w poniedziałkowym wydaniu „Wprost"