Żywica, będąca składnikiem mirry, obniża poziom „złego” cholesterolu. Wskazuje na to badanie przeprowadzone w Arabii Saudyjskiej, donosi włoska „La Stampa”.
W świecie chrześcijańskim mirra znana jest przede wszystkim jako jeden z darów przyniesionych przez Trzech Króli. Zupełnie inaczej postrzegana jest w państwach Wschodu, gdzie od wieków stosuje się ją na dolegliwości, takie jak ból gardła, skaleczenia i rany, oparzenia, podrażnienie skóry, zapalenie dziąseł, błony śluzowej nosa i inne. Dziś, według najnowszego badania przeprowadzonego na zwierzętach, „dar" ten obniża poziom „złego” cholesterolu oraz powoduje wzrost cholesterolu HDL – pisze „La Stampa”.
Dr Nadia Saleh Al-Amoudi wraz z zespołem naukowców z Uniwersytetu w King Abd al-Aziz w Arabii Saudyjskiej poddała diecie grupę myszy albinosów, podając zwierzętom mieszanki ziół, zawierające żywicę pochodzącą z mirry. Okazało się, że stężenie cholesterolu LDL znacznie się obniżyło, przy równoległym wzroście stężenia cholesterolu HDL, poprawiając tym samym równowagę między nimi.
Naukowcy zastrzegają, że konieczne są dalsze badania, by uzyskać pewność, że dieta ta jest skuteczna również w przypadku ludzi, podkreśla włoski dziennik.
mk
Dr Nadia Saleh Al-Amoudi wraz z zespołem naukowców z Uniwersytetu w King Abd al-Aziz w Arabii Saudyjskiej poddała diecie grupę myszy albinosów, podając zwierzętom mieszanki ziół, zawierające żywicę pochodzącą z mirry. Okazało się, że stężenie cholesterolu LDL znacznie się obniżyło, przy równoległym wzroście stężenia cholesterolu HDL, poprawiając tym samym równowagę między nimi.
Naukowcy zastrzegają, że konieczne są dalsze badania, by uzyskać pewność, że dieta ta jest skuteczna również w przypadku ludzi, podkreśla włoski dziennik.
mk