Na portalach aukcyjnych pojawiają się oferty sprzedaży cukru sprowadzanego z Niemiec, Czech czy Wielkiej Brytanii - podaje „Super Express”. Cena waha się od 3,5 do 3,8 złotego za kilogram - i jest atrakcyjna w stosunku do cukru dostępnego w Polsce, za który trzeba płacić ok. 5 złotych.
W niektórych miejscach w Polsce cena kilograma cukru wzrosła 6 złotych. Od razu znaleźli się tacy, którzy na cukrowej drożyźnie zaczęli zarabiać. Przedsiębiorczy Polacy handlujący cukrem z zagranicy mieszkają najczęściej na południu i zachodzie. W przygranicznych miastach w Czechach i Niemczech cukier jest znacznie tańszy niż w Polsce. W najtańszych sieciach jego cena po przeliczeniu wynosi 2-2,5 złotego. Po przewiezieniu do Polski, odliczeniu kosztów transportu i sprzedaży na serwisach aukcyjnych po 3,5 – 4 złote, handlarz sprowadzający cukier może więc zainkasować nawet 500-600 złotych miesięcznie.
Zysk z takich transakcji musi być wyjątkowo słodki. Dla obu stron.
Zysk z takich transakcji musi być wyjątkowo słodki. Dla obu stron.
„Super Express", pmr