"Wprost" nr 13: Przez żołądek do gwiazd

"Wprost" nr 13: Przez żołądek do gwiazd

Dodano:   /  Zmieniono: 
Wojciech Modest Amaro (fot. RAFAŁ SIDERSKI) 
Restauratorzy najpierw o nie walczą. Gdy je zdobędą, popadają w pracoholizm. A gdy je stracą – w depresję. W Polsce nie mamy ani jednej. Jeszcze.
Najbliższy rok dla Wojciecha Modesta Amaro będzie czasem próby. Jego warszawską restaurację Atelier Amaro odwiedzą bezwzględni, wymagający ludzie o wyrafinowanym podniebieniu, od których bardzo dużo zależy. Wizyt będzie cztery, może pięć. Postarają się zachować anonimowość, choć trudno im będzie ukryć, kim są. Zawodowy obowiązek zmusi ich do osobliwego zachowania – będą skrupulatnie ćwiartować i obwąchiwać dania, smakować je w ustach znacznie dłużej niż zwyczajny klient. Słowem: będą zachowywać się dziwnie.

Co to za ludzie? Kontrola z sanepidu? Inspekcja handlowa?

Czy inspektorzy przewodnika po najlepszych restauracjach świata wydawanego przez firmę Michelin docenią wreszcie polską restaurację? O tym w najnowszym numerze tygodnika "Wprost".