W czasie Wielkanocy Gruzini całymi rodzinami idą do cerkwi. Najważniejsza liturgia trwa od godz. 11 wieczorem w sobotę do 4 rano w niedzielę – wierni oczekują wówczas na ogień z grobu Chrystusa. Potem można już jeść jajka – pierwsze spożywa się jeszcze w cerkwi. Wielkanocne jajka muszą być czerwone – to nawiązanie do krwi Chrystusa. Gruzini – podobnie jak Polacy z niektórych regionów - stukają się jajkami.
Oprócz jajek, charakterystyczne dla gruzińskiej Wielkanocy są ciasta. To jednak jedyne święto w tym kraju, gdy Gruzini nie jedzą wiele – wszelkie inne święta i uroczystości wiążą się z suto zastawionymi stołami. Wielkanocną Niedzielę wypełnia świętowanie, następny dzień poświęcony jest m.in. wizytom na cmentarzach i modlitwom za zmarłych.
W tym roku prawosławna Wielkanoc przypada 15 kwietnia, co oznacza, że zbiegnie się z gruzińskim świętem miłości. Gruzini uważają, że to najpiękniejszy dzień w roku – wszystko kwitnie i budzi się do życia. Obchody tego święta przypominają nieco zachodnie Walentynki, podczas których bliskim sercu osobom wręcza się kwiaty i drobne prezenty.
ja, PAP