Dla pracowników przetwórni spożywczej Huy Fong w kalifornijskim Irwindale rozpoczął się najgorętszy okres w roku. Jednak produkcja popularnego ostrego sosu sriracha, wytwarzanego w tym zakładzie, może zostać przerwana jeszcze w tym tygodniu. Na zakład skarżą się mieszkający w sąsiedztwie ludzie.
Mieszkańcy Irwindale w stanie Kalifornia twierdzą, że cierpią na bóle głowy i podrażnienia gardła, a ich oczy nieustannie łzawią. Władze miasta, w reakcji na te skargi, domagają się wstrzymania produkcji do czasu podjęcia przez firmę działań, które wyeliminują drażniący odór.
Zdaniem miasta sytuację rozwiązałoby zastosowanie nowoczesnych urządzeń filtrujących. Ale system kosztuje prawie 600 tysięcy dolarów. A zdaniem Huy Fong, nie jest pewne, że rozwiąże problem. Strony sporu niebawem spotkają się w sądzie. Jeśli ten nakaże wstrzymanie produkcji, sos sriracha z pewnością podrożeje.
sjk, CNN Newsource/x-news