We Włoszech we Florencji odbyły się mistrzostwa Europy, podczas których wybierano najlepsze lody Starego Kontynentu.
Mistrzostwa Europy odbyły się we Florencji. To miasto uznawane jest za kolebkę lodów. W 1559 r. po raz pierwszy podano tam deser z mleka, miodu, żółtek, wina i owoców, a zaserwował go Bernardo Buontalenti.
Pierwsze miejsce podczas minionych mistrzostw zajęła Giovanna Bonazzi z lodziarni w okolicach Wenecji, za lody o smaku wina i wędlin. Na drugim miejscu znalazły się lody o smaku mleczno-waniliowym polane sosem z jagód.
We Florencji rywalizowali nie tylko Włosi, ale również przedstawiciele kilku innych krajów z Europy.
Tygodnik Zamojski
Pierwsze miejsce podczas minionych mistrzostw zajęła Giovanna Bonazzi z lodziarni w okolicach Wenecji, za lody o smaku wina i wędlin. Na drugim miejscu znalazły się lody o smaku mleczno-waniliowym polane sosem z jagód.
We Florencji rywalizowali nie tylko Włosi, ale również przedstawiciele kilku innych krajów z Europy.
Tygodnik Zamojski