Ministerstwo Zdrowia w przyszłym tygodniu chce zorganizować spotkanie z dyrektorami szkół, ajentami sklepików i producentami żywności w celu ustalenia, co jest najważniejszym problemem w rozporządzeniu dotyczącym żywienia dzieci w szkołach.
Jak podaje RMF FM, Ministerstwo Zdrowia gotowe jest na nowelizację i zmiany w rozporządzeniu. Resort wydać chce też poradnik do rozporządzenia, w którym znajdą się wskazówki dotyczące tego, jak interpretować przepisy.
- Taki poradnik jest potrzebny, bo przepisy są trudne.Trzeba nad nim popracować. I ja i pani, która zajmuje się żywieniem, siedziałyśmy i analizowałyśmy - mówiła w wywiadzie dla RMF FM Danuta Kozakiewicz, dyrektor szkoły podstawowej nr 103 w Warszawie.
- Przeciętny powiatowy inspektor może mieć wątpliwości, jak kontrolować. Jest mowa o określonych rodzajach oleju, jest o mięsie z określoną zawartością mięsa w mięsie - mówił RMF FM rzecznik GIS Jan Bondar.
RMF FM
- Taki poradnik jest potrzebny, bo przepisy są trudne.Trzeba nad nim popracować. I ja i pani, która zajmuje się żywieniem, siedziałyśmy i analizowałyśmy - mówiła w wywiadzie dla RMF FM Danuta Kozakiewicz, dyrektor szkoły podstawowej nr 103 w Warszawie.
- Przeciętny powiatowy inspektor może mieć wątpliwości, jak kontrolować. Jest mowa o określonych rodzajach oleju, jest o mięsie z określoną zawartością mięsa w mięsie - mówił RMF FM rzecznik GIS Jan Bondar.
RMF FM