Eksperci ostrzegają przed stosowaniem oleju kokosowego. „Sprzyja tyciu i chorobom serca”
Olej kokosowy jest używany zarówno w kuchni do smażenia na przykład mięsa czy omletów, jak i w celach kosmetycznych. Do tej pory uważano, że oleje roślinne są znacznie zdrowsze niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Olej kokosowy przez wielu jest traktowany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm. Niemal połowę jego składu stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca również odporność.
Tymczasem eksperci Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego twierdzą, że olej kokosowy jest tak samo niezdrowy jak tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Z opublikowanych wyników ostatnich badań wynika, że olej kokosowy aż w 82 procentach składa się z tłuszczów nasyconych, które są czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych w tym również choroby niedokrwiennej serca.
Dla porównania, w maśle znajduje się 63 proc. tłuszczów nasyconych, a w smalcu wieprzowym 39 proc. Eksperci twierdzą również, że nadmierne stosowanie oleju kokosowego może się przyczynić się nie tylko do zwiększenia poziomu złego cholesterolu LDL, ale również sprzyja tyciu. Naukowcy z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego proponują osobom dbającym o zdrowie używanie przede wszystkim oliwy z oliwek oraz oleju słonecznikowego.