Lubisz czarną kawę i gin z tonikiem? To może świadczyć osobowości aspołecznej
Wiedza o związkach między naszą dietą, a zdrowiem psychicznym i fizycznym jest znana naukowcom nie od dziś. Z ustaleń pracowników Uniwersytetu Leopolda i Franciszka w Innsbrucku wynika jednak, że pewne smaki można przyporządkować do osób o określonych skłonnościach. Z ich badań wynika, iż osoby lubiące gorzkie smaki napojów, takie jak np czarna kawa bez cukru, albo gin z tonikiem, mogą częściej objawiać skłonności psychopatyczne. Mowa tu dokładnie o skłonnościach sadystycznych, narcystycznych oraz makiawelicznych (czyli związanych z manipulowaniem oraz z brakiem tzw. uczyć wyższych).
Badanie przeprowadzone było na próbie tysiąca osób, które miały posegregować kilka różnych potraw i napojów na sześciostopniowej skali ocen. Osobno badani mieli opowiadać o sobie, a na podstawie ich słów badacze oceniali ich osobowość. Wyniki pokazały, że osoby lubujące się w gorzkich smakach o wiele częściej przejawiały tendencje aspołeczne. Austriaccy uczeni podkreślali wyraźnie, że związek ten dotyczył osób, które zdecydowanie opowiadały się za gorzkimi smakami. Nie chodziło tu o przypadki sporadycznych wskazań.