Bakterie w co trzeciej zachodniopomorskiej lodziarni. Takie dane przekazał sanepid
Takie informacje przekazał RMF FM. Inspektorzy sanepidu od początku wakacji odwiedzili 130 lokali. Mandaty wręczono ośmiu przedsiębiorcom, którzy zostali ukarani za brak porządku. Kontrola wykazała, że w tych lokalach sprzedawane są przeterminowane polewy, a na podłogach leżą wafle do lodów.
Bakterie w lodach
Bardziej zatrważające dane dostarczyła analiza próbek z lodów. Aż w 1/3 inspektorzy wykryli enterobakterie, które bytują w jelicie grubym człowieka. – Szczególnie są one niebezpieczne u osób z obniżoną odpornością, czy też u osób z chorobami układu pokarmowego. I tutaj mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe – wyjaśniła w rozmowie z RMF FM Małgorzata Kapłan z zachodniopomorskiego sanepidu. Bakterie znajdowały się głównie w lodach z automatów.
Bakterie w lodach nie znalazły się przypadkiem. Świadczy to o tym, że właściciele lokali niedokładnie myją urządzenia do przechowywania i produkcji lodów.
Lody „wzbogacone” o bakterie to niejedyny problem turystów wypoczywających nad Bałtykiem. Nad Zatoką Gdańską sinice nadal uniemożliwiają kąpiel. Ci, którzy planują spędzić weekend nad Bałtykiem, powinni zapoznać się z ostrzeżeniami GIS, bowiem nad wieloma plażami nadal powiewają czerwone flagi.