Salmonella w jajkach. GIS ostrzega
We wtorek 8 października 2019 roku Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidis „w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16”. Szczegóły dotyczące produktu: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG.
Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży:
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r., 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.
Numery partii/ data minimalnej trwałości:
- nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
- nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
- nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
- nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
- nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019
Producent – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.
W komunikacie znalazły się również zalecenia dla konsumentów. Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że „nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia”. „Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 27.09.2019 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku” – podano..