Oto najgorsze produkty mięsne na świecie! Polska specjalność na pierwszym miejscu
TasteAtlas, będący swoistym atlasem potraw, gromadzi opinie użytkowników i tworzy rankingi najbardziej kontrowersyjnych smaków. O polskim „osiągnięciu” poinformował portal wyborcza.biz.
Polski wyrób najgorszym produktem mięsnym na świecie
Tym razem niechlubne pierwsze miejsce przypadło Polsce, reprezentowanej przez kontrowersyjny salceson. Ten wyrób podrobowego, w składzie którego znajdziemy głowiznę, okrawki, skórki, krew, tłuszcz i przyprawy, otrzymał ocenę 2,4 w pięciostopniowej skali.
Salceson często przygotowuje się z głowizny pochodzącej z tuszy wieprzowej, wołowej lub cielęcej. Proces produkcji obejmuje przyprawianie, peklowanie, wkładanie do osłonek (często żołądków lub pęcherzy), gotowanie i kształtowanie. Gotowy produkt podawany jest z chlebem.
W rankingu znalazły się inne zagraniczne specjały
Na podium najgorszych produktów mięsnych znalazły się również: słowacka Liptovská saláma i amerykańska szynka Smithfield. W dalszych miejscach rankingu znalazły się niemieckie wersje, takie jak wyrób wieprzowy Sülzwurst oraz kiełbaski Halberstädter, Thüringer Leberwurst i Teewurst.
Piąte miejsce zajęła słoweńska tlačenica, a szóste przypadło francuskiej kiełbasie Andouille de Guéme. Na siódmym miejscu uplasowała się węgierska galaretka mięsna Disznósajt. TasteAtlas, jako internetowa encyklopedia kulinarna, opisuje te produkty jako mało popularne, niecieszące się uznaniem, a użytkownicy portalu mogą dzielić się swoimi opiniami oraz ocenami poszczególnych potraw.