Dziewczynka poparzona gorącą zupą. Ustalono okoliczności wypadku

Dodano:
Kuchnia, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / ESB Professional
Czteroletnia dziewczynka, która wpadła do kotła z gorącą zupą, to córka właściciela kuchni. Z powodu poparzeń dziecko jest pod opieką lekarzy.

Do nieszczęśliwego wypadku doszło w piątek w Pępowie koło Gostynia w woj. pomorskim, około godz. 15. Służby dostały zgłoszenie, że dziewczynka wpadła do kotła z gorącą zupą. Na miejsce przyleciał śmigłowiec LPR z Zielonej Góry, który przetransportował dziecko do Wielkopolskiego Centrum Leczenia Oparzeń w Ostrowie Wielkopolskim.

Wypadek w Pępowie. Dziewczynka poparzona gorącą zupą

Okoliczności wypadku w rozmowie z PAP zrelacjonowała podkom. Monika Curyk z gostyńskiej policji. Czterolatka to córka właściciela lokalu. Dziewczynka wbiegła do kuchni restauracji i wpadła do kotła, który chwilowo był odstawiony na podłogę.

Lekarze poinformowali, że dziewczynka doznała poparzeń II i III stopnia, które zajmują 40 procent powierzchni jej ciała. Oparzenia II stopnia dotyczą całego naskórka oraz powierzchownych warstw skóry właściwej, oparzenia III stopnia — dotyczą naskórka oraz głębokich warstw skóry właściwej.

Oparzenia termiczne to m.in. oparzenia gorącą wodą, rozgrzanym tłuszczem czy metalem. By pomóc poszkodowanej osobie, trzeba stosować się do podstawowych zasad:

  • zabierz poszkodowanego z niebezpiecznego miejsca,
  • polewaj oparzoną skórę chłodną (nie zimną) wodą przez minimum 15 minut,
  • załóż na oparzoną skórę jałowy lub hydrożelowy opatrunek,
  • nie zrywaj ubrania, które przylega do skóry,
  • nie przekłuwaj pęcherzy.

Źródło: Radio ZET, WPROST.pl, matopat24.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...