Kawa zmniejsza ryzyko Alzheimera
Dodano:
Najnowsze badania przeprowadzone na myszach dowodzą, że picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera – pisze „Le Monde”.
W Paryżu odbywa się 19. Światowy Kongres Gerontologii i Geriatrii. Uczestniczy w nim ponad 6 tysięcy osób z 91 krajów. To spotkanie to okazja do przedyskutowania najnowszych osiągnięć z zakresu badań nad tą chorobą.
Według amerykańskich naukowców, kofeina może poprawić pamięć osób chorych na Alzheimera. „Journal of Alzheimer’s Disease", podaje, że kofeina hamuje wydzielanie specyficznego białka, którego skupiska w mózgu są jedną z przyczyn choroby.
Badanie przeprowadził zespół dr Gary’ego Arendasha z uniwersytetu na Florydzie. Obserwacji poddano 55 myszy, które miały objawy choroby. Połowie z nich podano kofeinę w ilości odpowiadającej 5 zwykłym filiżankom kawy dziennie. Ta grupa osiągała lepsze wyniki w testach na pamięć, podczas gdy u pozostałych myszy nie odnotowano żadnej poprawy. Teraz zostaną przeprowadzone badania na ludziach, pisze dziennik.
AF
Według amerykańskich naukowców, kofeina może poprawić pamięć osób chorych na Alzheimera. „Journal of Alzheimer’s Disease", podaje, że kofeina hamuje wydzielanie specyficznego białka, którego skupiska w mózgu są jedną z przyczyn choroby.
Badanie przeprowadził zespół dr Gary’ego Arendasha z uniwersytetu na Florydzie. Obserwacji poddano 55 myszy, które miały objawy choroby. Połowie z nich podano kofeinę w ilości odpowiadającej 5 zwykłym filiżankom kawy dziennie. Ta grupa osiągała lepsze wyniki w testach na pamięć, podczas gdy u pozostałych myszy nie odnotowano żadnej poprawy. Teraz zostaną przeprowadzone badania na ludziach, pisze dziennik.
AF