Pestycydy powodem ADHD?
Dodano:
Wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce są zdrowe. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że pestycydy, w nich zawarte, mogą wpływać na nadpobudliwość u dzieci. Tak wynika z badań opublikowanych w magazynie „Pediatrics”.
Pestycydów używa się aby zwiększyć wydajność upraw, a co za tym idzie, również zyski. To niestety wpływa na jakość produktów. O ile dorośli mogą nie odczuć wpływu środków chemicznych stosowanych przez rolników, to wyczują je dzieci. Są one znacznie bardziej narażone na przyjmowane z pokarmem substancje.
Z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Kanady wynika, że u dzieci, które miały podniesiony poziom związków fosforoorganicznych we krwi, prawdopodobieństwo wystąpienia ADHD było dwukrotnie wyższe niż w przypadku próby kontrolnej. Naukowcy przebadali 1139 dzieci w wieku 8-15 lat. Skąd te substancje wzięły się w organizmie – prawdopodobnie zostały przyjęte wraz z hodowanymi na pestycydach warzywami i owocami.
- Badania wskazują na współzależność między spożywaniem pestycydów, a rozwojem młodego organizmu – komentują na łamach „Pediatrics" naukowcy. Zwracają również uwagę na to, że w samej tylko Europie co roku używa się setek milionów pestycydów. Nie tylko zanieczyszczają one wody, ale przedostają się do organizmu wraz z pożywieniem.
PP, La Stampa
Z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Kanady wynika, że u dzieci, które miały podniesiony poziom związków fosforoorganicznych we krwi, prawdopodobieństwo wystąpienia ADHD było dwukrotnie wyższe niż w przypadku próby kontrolnej. Naukowcy przebadali 1139 dzieci w wieku 8-15 lat. Skąd te substancje wzięły się w organizmie – prawdopodobnie zostały przyjęte wraz z hodowanymi na pestycydach warzywami i owocami.
- Badania wskazują na współzależność między spożywaniem pestycydów, a rozwojem młodego organizmu – komentują na łamach „Pediatrics" naukowcy. Zwracają również uwagę na to, że w samej tylko Europie co roku używa się setek milionów pestycydów. Nie tylko zanieczyszczają one wody, ale przedostają się do organizmu wraz z pożywieniem.
PP, La Stampa