I ty możesz wyizolować DNA pomidora. Wrocław rozebrany "do ostatniej nitki DNA"

Dodano:
Wrocławscy studenci będą wyjaśniać, czym jest biotechnologia (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Mikroskopowe obserwacje bakterii, wyizolowanie DNA pomidora i testy enzymatyczne białek w ziemniakach, to główne atrakcje warsztatów biotechnologicznych „DNA – Encyklopedia Życia”, które odbędą się 21 kwietnia we Wrocławiu. Organizatorami imprezy są studenci biotechnologii z Politechniki Wrocławskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Wrocławskiego oraz naukowcy zrzeszeni w grupie Biotteam.
Współorganizator imprezy Michał Kulus ze  studenckiego koła naukowego biotechnologów „Przybysz" Uniwersytetu Wrocławskiego podkreślał, że na potrzeby warsztatów na ul. Świdnickiej powstanie biotechnologiczne miasteczko. - W trzech namiotach na wszystkich zainteresowanych czekać będą popularnonaukowe atrakcje, które wyjaśnią czym jest biotechnologia i co nam oferuje – dodał.

W czasie imprezy będzie można samodzielnie wyizolować DNA pomidora, wykonać testy enzymatyczne białek znajdujących się w ziemniakach, ananasach, kiwi i innych ogólnodostępnych produktach oraz przeprowadzić chromatograficzny rozdział barwników liści czy tuszu z pisaka. Przewidziano także degustację żywności wyprodukowanej z zastosowaniem metod biotechnologicznych m.in. jogurtów, serów czy kiszonych warzyw oraz obserwację pod mikroskopem rozmaitych szczepów bakterii i  utrwalonych tkanek.

Na rozwieszonych pomiędzy stanowiskami doświadczalnymi plakatach zaprezentowany zostanie m.in. proces warzenia piwa czy informacje o  innowacyjnych lekach przeciwnowotworowych. Dociekliwi będą mogli również wysłuchać prelekcji popularnonaukowych. Warsztatom towarzyszyć będzie wystawa „Wrocławianie rozebrani do  ostatniej nitki... DNA", na której znajdą się fotografie fragmentu genomu.

PAP, arb

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...