I ty możesz wyizolować DNA pomidora. Wrocław rozebrany "do ostatniej nitki DNA"
W czasie imprezy będzie można samodzielnie wyizolować DNA pomidora, wykonać testy enzymatyczne białek znajdujących się w ziemniakach, ananasach, kiwi i innych ogólnodostępnych produktach oraz przeprowadzić chromatograficzny rozdział barwników liści czy tuszu z pisaka. Przewidziano także degustację żywności wyprodukowanej z zastosowaniem metod biotechnologicznych m.in. jogurtów, serów czy kiszonych warzyw oraz obserwację pod mikroskopem rozmaitych szczepów bakterii i utrwalonych tkanek.
Na rozwieszonych pomiędzy stanowiskami doświadczalnymi plakatach zaprezentowany zostanie m.in. proces warzenia piwa czy informacje o innowacyjnych lekach przeciwnowotworowych. Dociekliwi będą mogli również wysłuchać prelekcji popularnonaukowych. Warsztatom towarzyszyć będzie wystawa „Wrocławianie rozebrani do ostatniej nitki... DNA", na której znajdą się fotografie fragmentu genomu.
PAP, arb