Mistrz pizzy wybrany. Pokonał 400 konkurentów

Dodano:
W kategorii Free Style Włochów pokonał Rumun (fot. sxc.hu)
W kategorii Free Style Włochów pokonał Rumun (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Pizza z marynowanymi i świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem, mozzarellą, szynką parmeńską, borowikami i parmezanem - taki przysmak upiekł zwycięzca mistrzostw świata piekarzy pizzy zorganizowanych po raz 21. koło Parmy na północy Włoch.
Autorem wypieku jest Cristian Bertoldo, który pracuje w lokalu o nazwie „Pizza Pazza" (Szalona pizza) w małej miejscowości Costabissara koło Vicenzy. Wygrał on w najbardziej prestiżowej kategorii pizzy klasycznej. Podkreślił, że użył najprostszych, lecz najwyższej jakości rodzimych składników.

W mistrzostwach udział wzięło ponad 400 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, z wielu krajów. Na drugim i trzecim miejscu w kategorii pizzy klasycznej również znaleźli się Włosi.

Joan Dan Leicu z Rumunii wygrał natomiast w kategorii Free Style, której elementem są akrobacje towarzyszące wyrabianiu ciasta. Wśród zespołów akrobatów najlepsi okazali się Włosi, zaś zachwyt wywołał również japońska grupa pizzaioli Hickory Team.

zew, PAP

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...