Śląski Cukier dla Francuzów
"Program inwestycyjny zamyka się kwotą 405 mln zł, z czego 250 mln zł z przeznaczeniem na inwestycje w środki obrotowe wybranych cukrowni (...) i kwotą 155 mln zł na inwestycje w rzeczowy majątek trwały i systemy informatyczne cukrowni" - podało MSP w komunikacie.
Śląska Spółka Cukrowa SA jest jedną z czterech spółek powstałych w 1996 roku. Do niedawna kontrolowała ona 16 cukrowni, jednak jedna z nich upadła. Obecnie ŚSC dysponuje 17-procentowym udziałem w krajowej kwocie cukru. Jako jedyna jest prywatyzowana w całości. Pozostałe spółki są objęte programem prywatyzacji regionalnej.
Umowa kończy długo ciągnący się spór o prywatyzację Śląskiej Spółki Cukrowej. Poprzedziła ją decyzja ministra skarbu o nieodwoływaniu się od wydanego pod koniec stycznia wyroku sądowego nakazującego wydanie akcji cukrowni francuskiemu koncernowi.
W wyroku tym sąd zdecydował, że umowa z 15 listopada 2000 roku między Saint Louis Sucre i Skarbem Państwa jest ważna, wobec czego francuski koncern będzie mógł przejąć 95 proc. akcji Śląskiej Spółki Cukrowej. Decyzja ta oznacza, że ŚSC nie wejdzie do Krajowej Spółki Cukrowej. Proces toczył się z powództwa Saint Louis Sucre, domagającego się od rządu wykonania tej umowy, której sprzeciwiło się Ministerstwo Spraw Wewnętrznych
Przewidywała ona, że SLS kupi 95 proc. akcji ŚSC za 250 mln zł i podniesie kapitał spółki o drugie tyle w ciągu dwóch miesięcy od zawarcia transakcji. Saint Louis Sucre powstała w 1968 roku. Jest drugim francuskim producentem cukru, zatrudniającym 1.900 pracowników.
em, pap