Dieta bogata w błonnik wydłuża życie

Dodano:
(fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Chińscy naukowcy odkryli, że ilość spożywanego błonnika ma wpływ na wystąpienie chorób serca, cukrzy czy wielu typów raka. Dzięki zwiększeniu ilości spożywanych produktów, które zawierają błonnik, człowiek może zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób przewlekłych i przedwczesnej śmierci.
Badania opublikowane przez naukowców z Instytutu Onkologicznego w Szanghaju ukazały się w amerykańskim Journal of Epidemiology. Badacze zgromadzili dane ponad 980 tysięcy osób zebrane we wcześniej przeprowadzonych 17 badaniach, głównie w Europie i USA. Na podstawie spożywanej przez ludzi ilości błonnika, naukowcy wyznaczyli pięć grup. W grupie osób, których dieta była najbogatsza w błonnik, ilość występowania chorób przewlekłych i przedwczesnych śmierci była o 16 procent niższa, niż w grupie spożywającej najmniejszą ilość substancji.

Victoria Burley, badaczka odżywiania z Uniwersytetu w Leeds, podkreśliła, że wyniki uzyskane przez Chińskich naukowców są podobne do tych z wcześniejszych badań. Zaznaczyła też, że błonnik ma również znaczenie w walce z otyłością, gdyż dzięki niemu człowiek szybciej czuje się najedzony. Jej zdaniem zwiększenie ilości spożywanego błonnika nie jest trudne – wystarczy zjedzenie płatków śniadaniowych, owoców lub warzyw. Burley uważa jednak, że to nie sam błonnik wpływa na dłuższe życie. Jej zdaniem istnieje prawdopodobieństwo, że grupa osób, których dieta była najbogatsza w tę substancję, prowadziła zdrowszy tryb życia i to miało większy wpływ na jakość ich funkcjonowania. Badaczka zaznaczyła również, że nie ma badań potwierdzający, iż stosowanie suplementów diety zawierających błonnik jest równie skuteczne jak spożywanie błonnika pochodzenia naturalnego.

zh, dailymail.co.uk

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...