Pudełka na pizzę mogą zwiększyć ryzyko poronienia 16-krotnie

Dodano:
Pudełka do pizzy mogą zwiększyć ryzyko poronienia o 16 razy fot. Martinan/fotolia.pl
Według najnowszych badań przeprowadzonych w Danii wynika, iż codzienne narażanie się na substancje chemiczne zawarte między innymi w pudełkach do pizzy może 16-krotnie zwiększyć ryzyko samoistnego poronienia.
Badanie przeprowadzone zostało przez Uniwersytet Południowy w Danii. Spośród 392 kobiet biorących w nim udział, 56 poroniło. Naukowcy odkryli, iż kobiety, które poroniły, miały podwyższony poziom erfluorowanych substancji alkilowanych powodujących zaburzenia endokrynologiczne (PFAS).

PFAS to substancje odporne na wodę i tłuszcz. Można je znaleźć w produktach takich jak pudełka po pizzy, meble, czy odzież sportowa.

"Substancje zagnieżdżają się w ciele i nigdy go nie opuszczają"

- Opakowania, których używamy do pakowania jedzenia są substancjami fluorowanymi, gdyż muszą być odporne na działanie wody i tłuszczu. Przykładem mogą być papiery woskowane, pudełka po pizzy, czy torby do popcornu. Problemem jest to, iż zagnieżdżają się one w ciele i nigdy go nie opuszczają - tłumaczył
Claus Jørgensen, adwokat konsumentów.

- Substancje często nie są wymieniane w składzie, gdyż nie są kwalifikowane do żywności. Musimy dowiedzieć się, czy są one niebezpieczne. Jeżeli tak jest, musi to zostać odpowiednio uregulowane - powiedziała z kolei
Tina Kold Jensen, szefowa grupy badawczej.

Poziom ryzyka zaskoczył naukowców

Jak dowiedli badacze z Danii, substancje mogą być niezwykle niebezpieczne dla nienarodzonych dzieci. Poziom ryzyka zaskoczył samych naukowców. - Na początku nie wierzyłam, w to co odkryliśmy. Zazwyczaj dowodzimy ok. dwóch procent ryzyka. To 16-krotnie większy wynik, niż ten, jakiego się spodziewaliśmy - dodała Tina Kold Jensen.

Kirsten Brosbøl, minister środowiska Danii podała, iż sprawą zajmie się Duńska Agencja Ochrony Środowiska.

rt.com
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...