Praktyki zawodowe za granicą to szansa dla zaangażowanych i zaradnych uczniów. Mają oni możliwość odbycia intensywnego kursu języka obcego z native speakerami oraz pracy pod okiem wykwalifikowanego personelu, np. szefów kuchni czy właścicieli restauracji.
„Uczniowie rozwijają umiejętności zdobyte w Polsce i mogą je sprawdzić w innym kraju. Po zakończonych praktykach otrzymują certyfikat zawodowy oraz językowy, co stanowi wartość dodaną w ich późniejszych CV” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Magdalena Waglowska-Krzciuk, koordynator projektu „Londyn od kuchni” z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie.
„Rozliczenie takiego projektu jest dość skomplikowane. Przede wszystkim należy trzymać się budżetu. Wcześniej jest on przedstawiany radzie dzielnicy, a następnie miasta” – stwierdza Marcin Zimbicki, asystent projektu „Londyn od kuchni” z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystyczno-Gastronomicznych nr 1 w Warszawie.