Utworzenie pracowni bakteriologicznej oraz mikologicznej umożliwi podjęcie prac nad rozwojem metod diagnostyki bakteriologicznej i mikologicznej chorób zwierząt. Umożliwi również wykonywanie badań usługowych dla podmiotów gospodarczych, lekarzy weterynarii i właścicieli zwierząt. Oprócz zadań dotyczących zagrożeń żywności, laboratoria nowego Centrum Mikrobiologii i Oceny Zagrożeń Żywności służyć będą do realizacji projektów związanych z: opracowaniem nowych metod identyfikacji gatunkowej w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, co związane jest z wykrywaniem zafałszowań żywności, opracowywaniem nowych metod różnicowania genetycznego mikroorganizmów w obrębie gatunków oraz między gatunkami, badaniami różnorodności gatunkowej w populacjach mikroorganizmów trudnych w hodowli, badaniami ekspresji wybranych genów w świńskim modelu niewydolności serca. Laboratoria i pracownie Centrum Mikrobiologii i Oceny Zagrożeń Żywności będą wykorzystywane zarówno do celów badawczych, jak i dydaktycznych.
Wanke-Jakubowska poinformowała, że planowane jest utworzenie laboratorium aparaturowego, które umożliwi stosowanie technik ilościowego powielania DNA oraz prowadzenie badań nad wytwarzaniem czynników wirulencji. Laboratorium będzie także służyć do otrzymywania i oczyszczania rekombinowanych białek czynników wirulencji bakterii. Z kolei utworzenie laboratorium elektroforetycznego umożliwi prowadzenie rozdziału DNA oraz białek. - Do prowadzenia badań nad wirusem EAV, który jest modelem dla istotnej w weterynarii grupy wirusów z rodziny Arteriviridae, utworzona zostanie nowoczesna pracownia hodowli komórkowych oraz pracownia wirusologiczna II klasy bezpieczeństwa. Umożliwi to podjęcie prac nad diagnostyką wirusowego zapalenia tętnic koni oraz Herpes wirusów końskich - EHV1 i EHV4 - mówiła Wanke-Jakubowska.
PAP, arb