Wysokie walory zdrowotne w oleju ma zapewniać ekologiczna uprawa rzepaku oraz specjalne warunki produkcji. Silos do przechowywania ziaren rzepaku będzie chłodzony i wypełniony azotem, a olej tłoczony na zimno, bez dostępu tlenu i światła. Gotowy produkt ma być pakowany w małe jednorazowe pojemniczki przeznaczone do otwarcia tuż przed dodaniem do potraw. Jednorazowe opakowania też będą wypełnione azotem. Prof. Tys wyjaśnił, że chodzi o to, aby zachować w oleju cenne dla zdrowia związki, które są w nasionach rzepaku - karotenoidy, tokoferole, sterole. Są one bardzo wrażliwe na światło i tlen - nazywa się je wymiataczami wolnych rodników, ponieważ pomagają one ustrzec się przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory, choroby serca, choroba Parkinsona. Prozdrowotny olej lubelscy naukowcy uzyskują dotychczas w skali laboratoryjnej. Badania potwierdziły jego właściwości.
Linia produkcyjna zaprojektowana w lubelskim instytucie PAN pozwoli na wyprodukowanie około 300 litrów oleju dziennie. Wstępnie szacuje się, że przy takiej wydajności litr prozdrowotnego oleju będzie kosztował około 80 zł. Prof. Tys uważa jednak, że przy większej skali produkcji koszty będą niższe i olej ma szansę znaleźć nabywców.PAP, arb