Co nam szkodzi, na co uważać?
Naukowcy i dietetycy biją na alarm: polskie dzieci jedzą coraz gorzej. Jeśli nie zaczniemy walki z naszymi żywieniowymi grzechami, czeka nas plaga otyłości oraz drastyczny wzrost chorych na serce i cukrzycę. Jakie najczęściej popełniamy grzechy żywieniowe?
-
Utwardzony olej palmowy
Znajduje się głównie w produktach o wydłużonym terminie ważności
Źródło: Fotolia / Bojan Pavlukovic -
Wody smakowe
Większość z nich zawiera w swoim składzie nie tylko chemiczne dodatki, ale też mnóstwo szkodliwego cukru.
Źródło: Fotolia / winston -
-
Konserwanty, ulepszacze, zagęstniki
Sztucznie poprawiają smok, zapach, wygląd oraz wydłużają termin przydatności do spożycia.
Źródło: Fotolia / Himmelssturm -
Dodatek witamin i składników mineralnych
Producenci często dodają do niezdrowej żywności, żeby móc się tym pochwalić na etykiecie i uśpić naszą czujność.
Źródło: Fotolia / baibaz -
-