RASFF czyli System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach to działający od 1979 roku w Unii Europejskiejsystem wczesnego ostrzegania o niebezpieczeństwie pochodzącym z żywności lub pasz. Celem jego działania jest natychmiastowe powiadomienie Komisji Europejskiej o bezpośrednim lub pośrednim niebezpieczeństwie grożącym zdrowiu ludzkiemu w żywności.
W czwartek 20 października na portalu RASFF pojawiło się kilka powiadomień dotyczących możliwych problemów z żywnością. zgłoszonych przez kraje UE, które zostały zakwalifikowane jako "poważne", ponieważ stanowiąca zagrożenie żywność weszła już do dystrybucji. Wśród ostrzeżeń znalazły się powiadomienie z Włoch dotyczące produktów rybnych, a także zgłoszenia z Niemiec odnośnie soku winogronowego z Turcji, czy z Litwy, gdzie w mrożonej wieprzowinie wykryto salmonellę. Z kolei Holenderska Agencja ds. Kontroli Żywności złożyła zawiadomienie odnośnie salmonelii, która miała się pojawić w jajkach pochodzących z Polski. Produkty miały trafić m.in. do wielu belgijskich czy francuskich restauracji.