„Polacy szukają nowych smaków”. W Warszawie powstał sklep, który sprzedaje mięso halal

„Polacy szukają nowych smaków”. W Warszawie powstał sklep, który sprzedaje mięso halal

Mięso, zdj. ilustracyjne
Mięso, zdj. ilustracyjne Źródło: Fotolia / marioav
Harbi Meat wprowadza produkty halal w Polsce i otwiera sklep w Warszawie – informuje w komunikacie PortalSpożywczy.pl.

Jak tłumaczy serwis branży spożywczej, oferta kupna tego typu mięsa nie jest w Polsce nowością. Czytamy także, że docelowymi klientami mają być nie tylko muzułmanie i turyści. Według firmy produktami halal zainteresowani są także Polacy, którzy szukają nowych smaków w kuchni bliskowschodniej.

– Nasz pomysł to najwyższej jakości mięso, wstępnie spreparowane i przyprawione. Klient może określić swoje preferencje, a produkt przygotowujemy ściśle wedle zaleconych wskazówek. Żyjemy w dynamicznych czasach, pozwalamy więc odwiedzającym nasz sklep pójść na skróty, oferując gotowe do ugotowania, przyprawione na życzenie produkty na rodzinną kolację lub efektownego grilla z przyjaciółmi – mówi Maho Kazkondu, właściciel sklepu oraz restauracji z produktami halal w rozmowie z portalem.

Ubój zgodny z regułami halal musi spełniać m.in. następujące warunki:

  • zwierzę powinno być zwrócone w kierunku modlitwy muzułmańskiej (al-kibla), czyli miasta Mekka;
  • podczas uboju należy wypowiedzieć formułę „bismillah”;
  • uboju musi dokonywać muzułmanin;
  • w czasie uboju należy zadać cios w tętnicę szyjną zwierzęcia, aby jak najszybciej doprowadzić do wykrwawienia zwierzęcia (bo krew uchodzi za nieczystą - red.).

Czas pomiędzy przecięciem głównych naczyń krwionośnych a utratą przytomności, jak wynika z reakcji behawioralnych i centralnego układu nerwowego, wynosi 20 sekund u owiec, do 2 minut u bydła, do 2,5 lub więcej minut u drobiu, a czasami ponad 15 minut lub więcej u ryb.

Źródło: Portal Spożywczy