Galeria:
Takie posiłki otrzymują pacjenci w polskich szpitalach
Podczas III Kongresu Wyzwań Zdrowotnych w Katowicach, który odbył się w dniach 8-10 marca, dyskutowano m.in. o tym, jak niedożywienie pacjentów wpływa na ich leczenie. Eksperci podkreślili, że właściwe odżywienie pacjentów skraca czas pobytu w szpitalu. Brak odpowiednio zbilansowanych posiłków sprawia, że u pacjentów częściej pojawiają się zakażenia oraz niewydolności oddechowe czy krążeniowe. Ponadto, dane z krajów UE wskazują, że średni koszt terapii osób niedożywionych jest aż o 1200-3000 euro wyższy. Eksperci alarmują, że aż 30 proc. osób, które trafiają do polskich szpitali, jest niedożywiona.
Tymczasem wyniki kontroli Inspekcji Sanitarnej w polskich placówkach medycznych pokazują, że z prawidłowym odżywaniem się w szpitalach może być problem. Przeterminowana żywność, tańsze składniki zamiast pełnowartościowych produktów, które powinny się znaleźć w składzie niektórych posiłków, jedzenie przechowywane w niehigienicznych warunkach, zaniżane porcje i częsta niezgodność dań z jadłospisem ustalonym dla poszczególnych placówek — to wszystko, na co muszą przygotować się polscy pacjenci. O jakości posiłków, które dostają pacjenci krążą legendy. Zebraliśmy fotografie dań, które otrzymali pacjenci w szpitalach w całej Polsce.
Czytaj też:
Jak jedzą polscy żołnierze? Do internetu trafiły fotografie posiłków z jednostek wojskowych