Prognozy cen podstawowych surowców rolnych przygotowali dla „Rzeczpospolitej” analitycy z banku BGŻ BNP Paripas, BZ WBK, Credit Agricole, PKO BP oraz Alior Banku. Przy pomocy specjalnych algorytmów i wieści z rynku mogą wskazać, jak w ciągu najbliższego miesiąca, kwartału i roku zmienią się koszty mleka, zbóż, mięsa, jaj czy cukru.
Jak pisze „Rzeczpospolita”, rekordzistami jeżeli chodzi o spadek cen będą jaja i mleko. W ubiegłym roku polskie jaja biły rekordy eksportu i podwyżek cen ze względu na aferę z fipronilem w Europie. Sytuacja powoli wraca do normy, jednak sądząc po prognozowanych spadkach, zajmie to jeszcze trochę czasu.
Gazeta informuje, że na koniec czerwca ceny jaj mają spaść w porównaniu do litego o 21 procent. Za setkę jaj zapłacimy od 23,9 do 29,45 złotych. Pod koniec października 2017 roku średnia cen 100 jaj wynosiła 50 złotych.
Mleko w grudniu kosztowało w skupie 152 złote za hektolitr, z kolei w lutym 135 złotych. Analitycy prognozują, że spadek cen mleka będzie widoczny już pod koniec kwietnia, kiedy centa za hektolitr może zejść poniżej 130 złotych.