Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. Jak informuje Onet, według danych sprzed dwóch lat, statystyczny Polak zjada około 6,3 kg tego przysmaku rocznie. Oprócz walorów smakowych, czekolada ma także właściwości zdrowotne. Fakt, że nie brakuje wielbicieli tej przekąski, widać po popularności profilu Pani Bukowej na Facebooku. Strona, na której publikowane są memy dotyczące słodyczy i diety, śledzona jest przez prawie 440 tys. osób.
Właściwości czekolady
Po wyrób z kakao chętnie sięgamy w chwilach, gdy dopada nas zły nastrój. Czekolada nie dość, że poprawia samopoczucie poprzez wydzielanie endorfin, to wzmaga także koncentrację. Dzięki temu jest polecana osobom narażonym na wysiłek intelektualny. Słodycze te działają także przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Czekolada gorzka
Dietetycy polecają czekoladę gorzką. Mleczne i białe czekolady posiadają dużo cukrów i sztucznych dodatków, przez co mogą prowadzić do otyłości i rozwoju takich chorób jak cukrzyca. Czekolada gorzka wprawdzie nie jest ulubionym przysmakiem łasuchów i wielbicieli słodyczy, ale za to charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi.
Zawiera żelazo, magnez i węglowodany. Zapobiega także rozwojowi chorób serca oraz dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, chroni przed nowotworami. Znajdujące się w ziarnach kakaowych antyoksydanty opóźniają z kolei proces starzenia się organizmu. Jest szczególnie polecana tym osobom, które chcą schudnąć, ale nie potrafią całkowicie zerwać ze słodyczami. Warto pamiętać, że dobra czekolada powinna zawierać więcej niż 70 proc. kakao.
Czytaj też:
Różowe batony KitKat ruszają na podbój nowych rynków. Trafią także do Europy