Kontrola została przeprowadzona w dniach 22-31 lipca w 78 lokalach gastronomicznych na terenie całego województwa. Pracownicy sanepidu badali m.in. stan techniczno-sanitarny lokali czy produkty używane do przyrządzania potraw. Najczęściej stwierdzano uchybienia polegające na przechowywaniu produktów spożywczych bezpośrednio na podłodze czy trzymanie surowego mięsa razem z bułkami do hot dogów. Inspektorzy dopatrzyli się w wielu lokalach problemów z czystością - w wielu pomieszczeniach produkcyjnych i magazynowych było brudno.
Zwrócono także uwagę na niedomyte szklanki oraz sztućce. Jeden z większych problemów odnotowany w lokalach nadmorskich to przekroczony poziom związków polarnych w oleju, o których mówi rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia.
W sumie Inspekcja Sanitarna wystawiła 11 mandatów na łączną kwotę 3700 złotych.
Czytaj też:
Zakaz palenia na plaży w Darłowie. „Kąpielisko miejskie to nie popielniczka”