Prosecco to włoskie białe wino musujące, rzadziej lekko musujące lub stołowe. Zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne. Produkowane jest w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska, jednak ostatnio obszar ten znacznie się rozszerza. Prosecco jest produkowane metodą Charmata – w odróżnieniu od metody szampańskiej druga fermentacja zachodzi nie w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych i dopiero gotowe wino musujące jest butelkowane.
Jak podaje dziennik, w ostatnich 10 latach notuje się coraz większą popularność trunku, zarówno we Włoszech jak i na świecie. Obecnie wartość jego produkcji sięga 2,5 miliarda euro rocznie, czyli 550 milionów butelek rocznie, z czego trzy czwarte trafia na eksport.
Wino produkuje 14 tysięcy winnic i firm, które chcą zarobić na popularności. Sytuacja ta jednak przeraża lokalne władze, które ostrzegają, że wykorzystywanie każdego hektara ziemi na winnice grozi naruszeniem równowagi biologicznej, obniżeniem jakości trunku i chaosem na rynku.
Czytaj też:
Tak wyglądają uczestnicy Falling Star Challenge. Nowe wyzwanie podbija sieć