Aflatoksyny w waflach kukurydzianych. GIS wycofuje produkt ze sprzedaży

Aflatoksyny w waflach kukurydzianych. GIS wycofuje produkt ze sprzedaży

Wafle kukurydziane, zdjęcie ilustracyjne
Wafle kukurydziane, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / karinadziugiel
W trzech partiach wafli kukurydzianych marki Good Food stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia aflatoksynami. GIS wycofał produkt ze sprzedaży.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że wycofane ze sprzedaży mają zostać dwie partie produktu o nazwie „Good Food solone wafle kukurydziane 105 g” z datą minimalnej trwałości 6 września 2019 oraz 7.08.2019, a także produkt o nazwie „Good Food wafle kukurydziane z ziołami prowansalskimi 105 g” z datą ważności 7 września 2019 r. Powodem decyzji GIS są zanieczyszczenia aflatoksynami ziarna kukurydzy, którego użyto do produkcji wafli. Na podstawie informacji otrzymanej od dostawcy ziarna i na podstawie wyników badań laboratoryjnych potwierdzone zostało przekroczenie poziomu aflatoksyn powyżej limitu prawnego.

Aflatoksyny to związki wytwarzane przez grzyby, które mogą występować m.in. w spleśniałych suszonych owocach, orzeszkach ziemnych, przyprawach czy nabiale. Już w latach 90. zostały one umieszczone w rejestrze substancji rakotwórczych. Ich nadmierne spożycie może powodować silne reakcje alergiczne i przyczyniać się do powstania chorób układu nerwowego.

Firma podkreśliła, że pozostałe produkty z innych partii produkcyjnych nie zostały zanieczyszczone i są bezpieczne do spożycia.

Czytaj też:
Uwaga! Popularny lek przeciwalergiczny wycofany z obrotu

Źródło: GiS