Z komunikatu opublikowanego przez MSZ na Twitterze wynika, że ograniczenia na import wieprzowiny ze strony USA dotyczą teraz dwóch zakładów. Oznacza to, że Stany Zjednoczone będą sprowadzać do siebie wieprzowinę z pozostałych 16, których wcześniej dotyczył zakaz. Resort podkreślił, że cofnięcie ograniczeń to efekt wspólnej interwencji MSZ, Ministerstwa Rolnictwa, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Ministerstwa Przedsiębiorczości oraz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski ocenił, że „siła polskich argumentów przekonała Amerykanów”.
twittertwitter
Dlaczego USA zawiesiły import wieprzowiny?
Decyzja o zawieszeniu importu wieprzowiny z Polski zapadła w USA w czwartek 18 października. Reuters informował, że afrykański pomór świń, czyli w skrócie ASF, szybko rozprzestrzenił się w Europie Wschodniej i Chinach, największym producencie wieprzowiny na świecie. „Stany Zjednoczone są wolne od tej choroby i pragną utrzymać ten stan” – podkreślił Reuters i jednocześnie zaznaczył, że ASF nie zagraża ludziom i nie można zarazić się tą chorobą od zwierząt.
W sprawie wstrzymania importu polskiej wieprzowiny głos zabrał Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. Poinformowano, że rządowa agencja dokonała przeglądu polskich protokołów eksportowych po tym, jak w jednym z zakładów eksportujących wieprzowinę do USA stwierdzono nieprzestrzeganie wymogów, mających na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się poważnych chorób.
Departament wyjaśnił, że współpracuje również z pracownikami służb celnych i służb ochrony granic, w celu usprawnienia kontroli bezpieczeństwa bagaży pasażerskich pochodzących z Polski.
Czytaj też:
Rolnicy mają 412,5 mln zł długów. Winne m.in. susza i niskie ceny