Własny prowiant, pełne wyżywienie czy tylko śniadanie i obiadokolacja? Bez względu na formę wyżywienia, na jaką zdecydujemy się podczas wakacyjnego wyjazdu, pewnie wybierzemy się do restauracji czy baru i zostawimy tam napiwek. Czy kelner jest zobowiązany do wykazania napiwku w rocznym zeznaniu podatkowym? Odpowiadamy.
Mateusz Cedro, Partner w TAXEO Komorniczak i Wspólnicy Sp.k.
Choć w Polsce nie ma obowiązku pozostawiania napiwku, to dobry zwyczaj, zwłaszcza jeśli jesteśmy zadowoleni z jakości obsługi bądź serwowanego posiłku. Powstaje jednak wątpliwość, jak zakwalifikować napiwek na gruncie podatkowym tj. kto powinien rozpoznać przychód i zapłacić podatek dochodowy – restaurator czy kelner, a może cały personel danej zmiany?
Źródło: Wprost
© ℗
Materiał chroniony prawem autorskim.
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.