Szokujące wyniki kontroli w firmie kateringowej. Muchy i stare mięso to początek listy

Szokujące wyniki kontroli w firmie kateringowej. Muchy i stare mięso to początek listy

Mazowiecki Szpital Onkologiczny w Wieliszewie
Mazowiecki Szpital Onkologiczny w Wieliszewie Źródło: Wikimedia Commons / Roman Kurowski
Jedna z polskich firm cateringowych po kontroli sanepidu ukarana została mandatem. Do raportu z tych działań dotarli dziennikarze Wirtualnej Polski.

Firma cateringowa „Kuchnia Smaków” zaopatrywała w posiłki Mazowiecki Szpital Onkologiczny w Wieliszewie oraz filię Wojskowego Instytutu Medycznego w Legionowie. Po niedawnej wizycie Państwowej Inspekcji Sanitarnej, została ukarana mandatem na kwotę 500 zł. Wszczęto też procedurę administracyjną, po której wezwano do usunięcia wskazanych nieprawidłowości.

Catering pod lupą sanepidu

Z opublikowanego przez WP raportu po kontroli sanepidu dowiadujemy się, że problemem w „Kuchni smaków” były m.in. brudne urządzenia chłodnicze czy uszkodzony klimatyzator w pomieszczeniu do przechowywania mięsa. Zwrócono też uwagę na lampę owadobójczą, która umieszczona została w niewłaściwym miejscu. Z jej powodu szczątki owadów zanieczyszczały opakowania jednorazowego użytku.

Zauważono też brak prawidłowej odzieży ochronnej u pracowników zakładu, brak aktualnych badań lekarskich pomocy kuchennej czy nieaktualną dokumentację dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych. Inspektorzy donosili też o „wszechobecnych muchach”, które dostawały się do środka budynku przez otwarte drzwi i okna niezabezpieczone siatkami przeciw owadom.

Sanepid nie stwierdził zagrożenia dla życia

W rozmowie z Polsat News Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Legionowie Sylwia Patejuk podkreśliła, że nie stwierdzono zagrożenia dla życia pacjentów szpitali, które współpracowały z firmą cateringową. O wynikach kontroli nie poinformowano nawet szpitala w Wieliszewie. Własną kontrolę przeprowadził też wojskowy sanepid.

– Należało wycofać tę żywność natychmiast i nie podawać jej pacjentom – oznajmił Polsat News Mariusz Gierej, rzecznik prasowy Wojskowego Instytutu Medycznego.

Właścicielka „Kuchni Smaków” doprecyzowała, że umowy nie zerwano, a jedynie zaprzestano odbierać posiłki do czasu poprawy warunków. Złe warunki tłumaczyła tym, że inspektorzy przyszli w trakcie przygotowywania posiłków. Mówiła, że „wszystko posprzątane” i nie ma podstaw do zamykania kuchni.

Czytaj też:
Polacy jedzą jagody z krzaczka na potęgę. Sanepid ostrzega: Ta letnia przyjemność wiąże się z ogromnym ryzykiem
Czytaj też:
Zatrucia u kuracjuszy i personelu nad Bałtykiem. Sanepid podał przyczynę

Źródło: Wirtualna Polska / Polsat News