Irlandzkie mięso w Polsce - w normie

Irlandzkie mięso w Polsce - w normie

Dodano:   /  Zmieniono: 
W pierwszych próbkach wieprzowiny pochodzącej z Irlandii poziom dioksyn nie przekraczał normy - poinformował Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Jażdżewski powiedział, że stężenie dioksyn w badanym mięsie było trzy razy niższe od poziomów określonych w przepisach Unii Europejskiej, wynoszących jeden pikogram na gram tłuszczu.

Próbki badał Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach. Mięso pochodziło z czterech zakładów - dwóch chłodni i dwóch zakładów przetwórstwa mięsa, znajdujących się na terenie województw: łódzkiego, mazowieckiego i wielkopolskiego.

W sumie do Polski z Irlandii trafiło ok. 700 kg wieprzowiny, głównie w postaci wątroby i boczku. Towar sprowadziło trzech importerów, którzy sprzedali go do 28 zakładów przetwórczych na terenie 9 województw w Polsce.

Rzecznik Państwowej Inspekcji Sanitarnej poinformował w piątek PAP, że przetwory z irlandzkiej wieprzowiny mogły trafić nawet do tysiąca sklepów w naszym kraju. Wyroby te są obecnie zabezpieczane przez pracowników Inspekcji.

W środę europejska agencja ds. bezpieczeństwa żywności (EFSA) poinformowała, że spożycie skażonej dioksynami irlandzkiej wieprzowiny nie zagraża zdrowiu ludzi. Według EFSA, tylko konsumpcja dużej ilości takiego mięsa o najwyższym stopniu stężenia mogłaby zaszkodzić człowiekowi.

Dioksyny w mięsie wykryto w Irlandii w ubiegły piątek podczas rutynowego badania. Wieprzowinę wycofano ze sklepów. Przyczyną skażenia niebezpiecznymi dla zdrowa substancjami była zatruta pasza.

Według Komisji Europejskiej, irlandzka wieprzowina była eksportowana do 12 państw UE i kilku spoza Unii.

pap, keb