"Polski Cukier SA" jednak powstanie. W tym celu Sejm zdecydował o podwyższeniu kapitału zakładowego spółek cukrowych, w których Skarb Państwa na 100 proc. udziałów.
Sejm zdecydował, że po zakończeniu postępowań sądowych dotyczących Śląskiej Spółki Cukrowej (ŚSC), akcje cukrowni wchodzących w jej skład zostaną również wniesione na podniesienie kapitału Krajowej Spółki Cukrowej. Proces toczy się z powództwa francuskiej spółki Saint Louis Sucre, która chce wykonania umowy sprzedaży ŚSC. Kolejna rozprawa może być wyznaczona na termin po 20 lipca.
Umowa sprzedaży śląskiej spółki została zawarta 15 listopada 2000 roku. Saint Louis Sucre miał kupić 95 proc. akcji śląskiej spółki za 250 mln zł.
Jednym z warunków realizacji umowy sprzedaży cukrowni było uzyskanie zgody Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji na sprzedaż śląskich cukrowni zagranicznemu inwestorowi. Ministerstwo dwukrotnie odmówiło.
Strona francuska zaskarżyła decyzję ministerstwa w Naczelnym Sądzie Administracyjnym, który orzekł, że nie była potrzebna zgoda resortu na sprzedaż cukrowni.
Taki werdykt skłonił Saint Louis Sucre do zaskarżenia umowy sprzedaży do sądu cywilnego. Śląska Spółka Cukrowa SA jest jedną z czterech spółek powstałych w 1996 roku. Do niedawna kontrolowała ona 16 cukrowni, jednak jedna z nich upadła.
Sejm zdecydował też o uszczelnieniu rynku cukru w Polsce, przyjmując przepis, że cukier kwoty C (limit cukru na eksport), izoglukoza C oraz syrop inulinowy C wyprodukowane w danym roku rozliczeniowym muszą zostać wyeksportowane w postaci nieprzetworzonej w terminie do 31 grudnia roku kalendarzowego, w którym przypada koniec roku rozliczeniowego.
W myśl ustawy spółka cukrowa zostanie utworzona w trzech etapach.
I etap - to połączenie cukrowni ze spółkami cukrowymi oraz nieodpłatne wydanie części akcji uprawnionym pracownikom i plantatorom. W II etapie planowana jest odpłatna sprzedaż akcji spółek cukrowych (po ich połączeniu z cukrowniami) pracownikom i plantatorom. III etapem będzie utworzenie jednolitego podmiotu o silnej pozycji na rynku cukru, w którym pracownicy i plantatorzy będą mieli większość akcji w wyniku połączenia spółek cukrowych, w których przejęli co najmniej 50 proc. akcji.
nat, pap
Umowa sprzedaży śląskiej spółki została zawarta 15 listopada 2000 roku. Saint Louis Sucre miał kupić 95 proc. akcji śląskiej spółki za 250 mln zł.
Jednym z warunków realizacji umowy sprzedaży cukrowni było uzyskanie zgody Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji na sprzedaż śląskich cukrowni zagranicznemu inwestorowi. Ministerstwo dwukrotnie odmówiło.
Strona francuska zaskarżyła decyzję ministerstwa w Naczelnym Sądzie Administracyjnym, który orzekł, że nie była potrzebna zgoda resortu na sprzedaż cukrowni.
Taki werdykt skłonił Saint Louis Sucre do zaskarżenia umowy sprzedaży do sądu cywilnego. Śląska Spółka Cukrowa SA jest jedną z czterech spółek powstałych w 1996 roku. Do niedawna kontrolowała ona 16 cukrowni, jednak jedna z nich upadła.
Sejm zdecydował też o uszczelnieniu rynku cukru w Polsce, przyjmując przepis, że cukier kwoty C (limit cukru na eksport), izoglukoza C oraz syrop inulinowy C wyprodukowane w danym roku rozliczeniowym muszą zostać wyeksportowane w postaci nieprzetworzonej w terminie do 31 grudnia roku kalendarzowego, w którym przypada koniec roku rozliczeniowego.
W myśl ustawy spółka cukrowa zostanie utworzona w trzech etapach.
I etap - to połączenie cukrowni ze spółkami cukrowymi oraz nieodpłatne wydanie części akcji uprawnionym pracownikom i plantatorom. W II etapie planowana jest odpłatna sprzedaż akcji spółek cukrowych (po ich połączeniu z cukrowniami) pracownikom i plantatorom. III etapem będzie utworzenie jednolitego podmiotu o silnej pozycji na rynku cukru, w którym pracownicy i plantatorzy będą mieli większość akcji w wyniku połączenia spółek cukrowych, w których przejęli co najmniej 50 proc. akcji.
nat, pap