Proszek jajeczny szkodliwy dla zdrowia
Podkreślił, że wytwarzanie proszku odbywało się bez zgody i poza nadzorem weterynaryjnym. Według Jażdżewskiego jesli chodzi o całą skalę produkcji żywności w Polsce, to prawie 100 proc. wytwórców prowadzi ją legalnie i w zgodzie z surowymi normami sanitarnymi. Prokuratura ustaliła, że nielegalny susz wytwarzało pod Kaliszem dwóch przedsiębiorców. W sprawie produkcji aresztowano 56-letniego mieszkańca Kalisza, głównego oskarżonego. Biegli, którzy zbadali w laboratorium niewielką partię proszku wyprodukowanego przez niego, ocenili, że produkt był szkodliwy dla zdrowia.
Gdzie trafił podrabiany susz?
Prokuratura ma informacje o kilkudziesięciu odbiorcach w całej Polsce, do których trafił susz, ale nie chce ujawnić dokładnej ich liczby. - Służby weterynaryjne podjęły działania mające na celu ustalenie, do jakich zakładów trafił sfałszowany susz jajeczny – poinformował Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Lesław Szabłoński. Według Walczaka główny oskarżony produkował susz od kilku lat, ale nieprawidłowości „miały miejsce w ostatnim czasie". Walczak nie podał, ile suszu złej jakości wyprodukowano pod Kaliszem. Dodał, że ustalane są kraje, do których został on wyeksportowany.
Makarony, lody, wędliny, pasztety
Jak wyjaśniła Aneta Olszanowska, technolog w dziale produkcji PSS Społem w Kaliszu, susz jajeczny, inaczej sproszkowane jajko lub samo żółtko bądź białko, wykorzystywany jest w produkcji m.in. makaronów, lodów, wędlin, pasztetów. Stosowany jest także w cukiernictwie i garmażerce oraz wszędzie tam, gdzie zastępuje jajka. Podejrzanemu grozi kara do 10 lat więzienia.
ja, PAP