Minister rolnictwa Stanisław Kalemba uspokaja: kiełbasy i wędliny nie będą zakazane. Właściciele wędzarni uważają, że wprowadzenie unijnych przepisów, tylko zwiększy użycie chemikaliów.
We wrześniu w życie wejdą nowe przepisy Unii Europejskiej dotyczące zawartości substancji smolistych w żywności – podaje Polskie Radio. Informacja ta wywołała falę oburzenia wśród małych producentów. Ich zdaniem, zmniejszenie stężenia benzopirenu z pięciu do dwóch mikrogramów na kilogram jedzenia, wyklucza możliwość wędzenia serów i wędlin tradycyjną metodą na otwartym ogniu.
Minister rolnictwa Stanisław Kalemba, uspokaja: większość polskich wędlin nie przekracza unijnych norm.
- Instytut w Puławach pewne badania już prowadził i zdecydowana większość wędlin nie ma przekroczonych tych norm. Tutaj bardzo ważne będzie zdiagnozowanie. Jak będzie taki przepis to każdy zakład będzie musiał mieć wynik badania ile tego benzopirenu jest - powiedział minister.
- Jeżeli chodzi o zdrowie ludzi to jest temat najważniejszy. Skoro grono ekspertów doszło to tego, że jednak warto o to zdrowie dbać i zmniejszyć zawartość tych substancji to warto się w to włączyć. Na pierwszym miejscu jest zdrowie ludzi - dodał Kalemba.
Jednak argumenty te nie przekonują producentów. Stanisław Mądry z Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisickiej uważa, że smak i zapach prawdziwej kiełbasy, będzie uzyskiwany sztucznie, przy pomocy chemikaliów w sprayu.
Polskie Radio, tk
Minister rolnictwa Stanisław Kalemba, uspokaja: większość polskich wędlin nie przekracza unijnych norm.
- Instytut w Puławach pewne badania już prowadził i zdecydowana większość wędlin nie ma przekroczonych tych norm. Tutaj bardzo ważne będzie zdiagnozowanie. Jak będzie taki przepis to każdy zakład będzie musiał mieć wynik badania ile tego benzopirenu jest - powiedział minister.
- Jeżeli chodzi o zdrowie ludzi to jest temat najważniejszy. Skoro grono ekspertów doszło to tego, że jednak warto o to zdrowie dbać i zmniejszyć zawartość tych substancji to warto się w to włączyć. Na pierwszym miejscu jest zdrowie ludzi - dodał Kalemba.
Jednak argumenty te nie przekonują producentów. Stanisław Mądry z Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisickiej uważa, że smak i zapach prawdziwej kiełbasy, będzie uzyskiwany sztucznie, przy pomocy chemikaliów w sprayu.
Polskie Radio, tk