- W tej chwili mamy największe tempo przyrostu otyłych dzieci w Europie - mówi dr Jolanta Anna Dardzińska z Zakładu Żywienia Klinicznego i Dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Badania CBOS-u pokazuje, iż problemy z wagą ma 51 proc. Polaków. Co trzeci z nas ma nadwagę, co piąty jest otyły. Za dużo waży 61 proc. mężczyzn i 42 proc. kobiet.
- Żywość, która ma dużą gęstość energetyczną, czyli w małej objętości ma mnóstwo kalorii, jest znacznie tańsza niż żywość niskokaloryczna. Sama widziałam w markecie pół kilograma ciasta jabłkowego za 4 zł. Tam jest tyle kalorii, ile dziecko powinno zjeść przez cały dzień. Na zakupach często kierujemy się ceną, więc właśnie tę wysokokaloryczną żywość kupujemy najczęściej. Trudno winić pacjentów o taki stan rzeczy, skoro w telewizji non stop oglądają np. reklamę wysokosłodzonego kremu czekoladowego, który przedstawiany jest jako idealne, pożywne śniadanie dla całej rodziny - mówi dr Dardzińska.
Z badania przeprowadzonego w gdańskich szkołach wynika, iż uczniowie spożywają jedynie połowę ilości wapnia, którą powinni. Fosforanów w stosunku do wapnia spożywają za to dwa razy za dużo.
- Wniosek z tego taki, że mleko zastąpiła coca-cola. Strach pomyśleć, jak będą w przyszłości wyglądać kości tych dzieci. Żniwa takiego odżywiania będziemy zbierać za 10-15 lat - mówi dr Dardzińska.
- Otyłość jest też czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworu. Do tego stopnia, że za chwilę otyłość wyprzedzi palenie. Mowa tu głównie o raku jelita grubego i raku piersi. Nie mówiąc już o tym, że otyłość rzutuje też na nasze poczucie własnej wartości - dodaje dr Dardzińska.
wyborcza.pl
- Żywość, która ma dużą gęstość energetyczną, czyli w małej objętości ma mnóstwo kalorii, jest znacznie tańsza niż żywość niskokaloryczna. Sama widziałam w markecie pół kilograma ciasta jabłkowego za 4 zł. Tam jest tyle kalorii, ile dziecko powinno zjeść przez cały dzień. Na zakupach często kierujemy się ceną, więc właśnie tę wysokokaloryczną żywość kupujemy najczęściej. Trudno winić pacjentów o taki stan rzeczy, skoro w telewizji non stop oglądają np. reklamę wysokosłodzonego kremu czekoladowego, który przedstawiany jest jako idealne, pożywne śniadanie dla całej rodziny - mówi dr Dardzińska.
Z badania przeprowadzonego w gdańskich szkołach wynika, iż uczniowie spożywają jedynie połowę ilości wapnia, którą powinni. Fosforanów w stosunku do wapnia spożywają za to dwa razy za dużo.
- Wniosek z tego taki, że mleko zastąpiła coca-cola. Strach pomyśleć, jak będą w przyszłości wyglądać kości tych dzieci. Żniwa takiego odżywiania będziemy zbierać za 10-15 lat - mówi dr Dardzińska.
- Otyłość jest też czynnikiem ryzyka rozwoju nowotworu. Do tego stopnia, że za chwilę otyłość wyprzedzi palenie. Mowa tu głównie o raku jelita grubego i raku piersi. Nie mówiąc już o tym, że otyłość rzutuje też na nasze poczucie własnej wartości - dodaje dr Dardzińska.
wyborcza.pl