2,8 mld zł. Tyle może być wart polski rynek żywności ekologicznej w 2022 r. – prognozuje spółka Bio Planet. Da to certyfikowanym produktom ekologicznym jeden procent udziałów w całym rynku spożywczym nad Wisłą. Rosnący apetyt Polaków na ekologię przekłada się na decyzje zakupowe. Czy te przewidywania mają szanse się spełnić? To zależy od wielu czynników. Dziś rynek bio wyceniany jest na 700 mln zł, a statystyczny Polak na zdrową żywność przeznacza 17 zł w ciągu roku. Niewiele w porównaniu z europejskimi liderami – Niemcy wydają w tym czasie 90 euro, Szwajcarzy – 185 euro.
W krajach Unii udział żywności ekologicznej w całym rynku artykułów spożywczych wynosi 3,5 proc. W naszym kraju to zaledwie 0,3 proc. Na Zachodzie różnice cenowe między żywnością tradycyjną a ekologiczną to średnio 40-80 proc. U nas 100-260 proc. Nie da się więc ukryć, że jest za drogo, dlatego po żywność eko sięgają najczęściej dobrze zarabiający mieszkańcy dużych miast.
INTERES DLA WYTRWAŁYCH
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.