Marnujemy coraz mniej jedzenia?

Marnujemy coraz mniej jedzenia?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Resztki jedzenia
Resztki jedzenia Źródło: Pixabay
Polska jest jednym z czterech krajów europejskich, w których bezpieczeństwo żywnościowe wzrosło, zgodnie z najnowszą aktualizacją Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego. Wynik dla Polski jest o 0,5 pkt. lepszy w porównaniu z rokiem ubiegłym i wzrósł w sumie o 2 pkt. w ostatnich czterech latach.
Największą poprawę wyników Polska uzyskała w obszarze udziału wydatków na żywność w domowym budżecie, gdzie zanotowano wzrost aż o 20,6 pkt. w porównaniu z rokiem ubiegłym. W kategorii osiągalność cenowa żywności Polska uzyskała 78,4 pkt., a w przypadku jakości i bezpieczeństwa żywności punktacja Polski wynosi 75 punktów. Jak powiedział newsrm.tv Włodzimierz Soboń, strategic program manager, DuPont, osiągnęliśmy dobre wyniki i mamy powód do zadowolenia.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) został opracowany na zlecenie firmy DuPont przez Economist Intelligence Unit (EIU) w 2012 roku. Narzędzie na bieżąco bada osiągalność cenową, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo w 109 krajach, na podstawie analizy 28 czynników, wykorzystując dane m.in. z ONZ, MFW, FAO, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego.

newsrm.tv