Jak przygotować karaluchowy blok lub czekoladowe żaby? „Kuchnia Hogwartu” wniesie odrobinę magii do waszych potraw

Jak przygotować karaluchowy blok lub czekoladowe żaby? „Kuchnia Hogwartu” wniesie odrobinę magii do waszych potraw

Dynia, różdżka, szalik i książka, zdjęcie ilustracyjne
Dynia, różdżka, szalik i książka, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Anna Zheludkova
Długie ławy uginające się pod ciężarem jedzenia, które nagle pojawiało się przed głodnymi uczniami to obrazek, który do dziś kojarzy się z filmami z cyklu „Harry Potter”. Dla osób, które z sentymentem wspominają pozycje takie jak lukrecjowe różdżki, karaluchowy blok czy piwo kremowe mamy dobrą wiadomość – na rynku wydawniczym wkrótce pojawi kucharska inspirowana światem, jaki stworzyła J.K. Rowling.

„Harry Potter” na długie lata zawładnął wyobraźnią czytelników, którzy wciąż zaczytują się w powieściach autorstwa J.K. Rowling. Przygody młodego czarodzieja i jego przyjaciół można śledzić również dzięki filmom, a fani gier mają dostęp do serii produkcji inspirowanych książkami autorstwa Rowling. Teraz na rynku pojawiła się nie mniej interesująca pozycja, która zainteresuje zarówno fanów „Harry'ego Pottera” jak i osoby lubiący testować nowe przepisy kulinarne.

„Kuchnia Hogwartu” autorstwa Rity Mock-Pike oficjalnie trafi do sprzedaży 10 listopada nakładem wydawnictwa Znak. Pora nie jest przypadkowa – w pierwszym rozdziale książki zgromadzono przepisy na jesień, w tym na przekąski, które można zabrać w podróż pociągiem. Znajdziecie tam m.in. przepis na kanapki z peklowaną wołowiną czy dyniowe paszteciki.

Jak przygotować czekoladowe żaby?

W książce nie brakuje również przepisów na oryginalne słodycze, takie jak czekoladowe żaby. „Ten zaskakująco prosty przepis zachwyci każdego fana serii. Potrzebujesz jedynie formy do pralinek w kształcie żabek (do kupienia przez internet). Możesz zaczarować swoje czekoladowe żaby, gdy będą już gotowe, tylko uważaj, żeby nie wyskoczyły ci przez okno w pociągu” – czytamy we wprowadzeniu do przepisu, a tego typu żartobliwych opisów nawiązujących do fabuły powieści Rowling jest więcej.

Każdy przepis oprócz opisu jest wzbogacony o listę składników, szacowany czas przygotowania oraz czas pieczenia, jeśli potrawa wymaga użycia piekarnika. Co ważne, składniki są proste i powszechnie dostępne, dzięki czemu nie musimy martwić się o to, jak je zdobyć lub czym zastąpić. Proste są także same przepisy, co stanowi dużą wartość książki.

„Bardziej skomplikowane receptury zostały tak uproszczone, by dało się z nich skorzystać nawet bez użycia różdżki i samomieszającego kociołka. Mimo to potrawy ugotowane na bazie tych przepisów będą smakować równie magicznie jak w waszych ulubionych książkach. Mamy nadzieję, że będziecie powracać do »Kuchni Hogwartu« o każdej porze roku! Smacznego!” – życzy wydawca w przedmowie do pozycji, która jest świetną pomocą w przygotowywaniu potraw, które w dzieciństwie rozbudzały naszą wyobraźnię.

Czytaj też:
Szaranowicz, jakiego nie znacie. „Zdarzało się, że na podwórku krzyczeli za mną: Jude!”

Źródło: WPROST.pl